Τι είναι μια ραϊχική ανάλυση

2017-04-19 18:40

 

Ας κάνουμε κάποιες διαπιστώσεις διδακτικού χαρακτήρα γύρω από την ανάλυση, καθώς μια ανάλυση είναι εξ ορισμού απερίγραπτη: είναι πάντα "περισσότερη" από τους ορισμούς που μπορούμε να της δώσουμε.

Ανάλυση σημαίνει να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε κάτι, να βλέπουμε, να κατανοούμε, να αισθανόμαστε λίγο περισσότερο τον εαυτό μας και τη ζωή μας. Είναι μια έντονη εμπειρία, είναι να ξανα-ζείς, να πραγματοποιείς εκ νέου και να επιτρέπεις να αναδυθούν ξανά βιώματα, να μπαίνεις μέσα τους, να καταδύεσαι στον κόσμο των συγκινήσεων του βάθους, αλλά και να βγαίνεις από κει για να πλεύσεις στην επιφάνεια.

Είναι το να θέλεις να αγγίξεις, να συναντηθείς, είναι η αναζήτηση μιας βαθύτερης γνώσης. Είναι το να δώσεις την ευκαιρία στον εαυτό σου να είναι παρών, το να προκαλέσεις την αυθεντικότητα σου, είναι η συνεχής ικανότητα να αναγεννιέσαι και να αναπνέεις.

Ανάλυση είναι η προσπάθεια να ταξιδέψεις μαζί με τη ροή σου, με τις συχνότητες σου, με τους τόνους σου, με τις κινήσεις σου. Είναι να νιώθεις τη ζωτική ενέργειά σου ενώ επεκτείνεται και συσπειρώνεται.

Ανάλυση είναι επιθετικότητα-ενεργητικότητα, είναι "κίνηση προς", είναι εργαλείο για να πραγματοποιήσεις την ικανοποίηση ζωτικών επιθυμιών.

Είναι το να μπαίνεις σε κρίση, να εγκαταλείπεις παλιές ισορροπίες, αλλά και να συναντάς άλλες με πιο αρμονική ομοιόσταση.

Είναι το να βρίσκεσαι από την πλευρά της ζωής και της ζωντάνιας.

Ανάλυση είναι να προσπαθείς να αφαιρέσεις τα στρώματα της ακινησίας που κάνουν τον άνθρωπο άκαμπτο και στατικό (η εκφραστική κίνηση είναι πολύ κουραστική στην κατάσταση ακαμψίας).

Είναι προσπάθεια να αναπαράγεις την ικανότητα να κινείσαι στο "εσωτερικό" στο "εξωτερικό" και "μπροστά".

Είναι μια ανωτροπική εξέλικτική κίνηση, είναι το να συνδέσεις το εδώ και το τώρα με το εκεί και το τότε και το αντίστροφο, να πηγαίνεις σε βάθος, αποφεύγοντας τον βάλτο μιας επανάληψης του παρελθόντος χρόνου και της αποδιοργάνωσης.

"Να κινείσαι στο εσωτερικό" σημαίνει να μάθεις να αντιλαμβάνεσαι τα στοιχεία του χαρακτήρα σου, τον προσωπικό σου συνδιασμό, δηλαδή, τα κυρίαρχα και μη χαρακτηριστικά σου, ενδομήτρια, στοματικά, μυϊκά, φαλλικά, υστερικά, μαζοχιστικά, σαδιστικά, ναρκισσιστικά, γενετήσια.

Είναι το να αναγνωρίζεις την κατάσταση και τη δομή της ενέργειας που τα υποστηρίζει, με τα αντίστοιχα σωματικά επίπεδα και την αντίστοιχη ψυχολογία τους. Το να μάθεις να κινείσαι μεταξύ αυτών των χαρακτηρολογικών στάσεων σημαίνει να τις αρθρώσεις αλλά και να τις αντικειμενοποιήσεις: σημαίνει να μπαίνεις και να βγαίνεις από τη θωράκισή σου αναπτύσσοντας μια ποιότητα σχέσεων πιο ισορροπημένη, ακόμα και με τα μερικά σου αντικείμενα, ικανή για μεγαλύτερη μετα-επικοινωνία που θα είναι υψηλής ποιότητας αν συνοδεύεται από την αρμονική σιωπή της σωματικότητας.

"Να κινείσαι στο εξωτερικό" σημαίνει να εκφράζεσαι, να έρχεσαι σε επαφή από το δικό σου ενεργειακό πεδίο με άλλα πεδία και εκφραστικές κινήσεις, είναι το να αισθάνεσαι και να διαχωρίζεις τη ροή από την ακαμψία, τα ενοποιημένα αντικείμενα από τα κατακερματισμένα, την απομάκρυνση από την προσέγγιση τη δική σου και των άλλων.Είναι το να ζείς την πολυπλοκότητα και την απλότητα της ύπαρξης και της πραγματικότητας, είναι το προχωράς μαζί και μόνος, είναι επαφή και απόσταση.

Να κινείσαι στο εξωτερικό σημαίνει, όχι μόνο να καταλαβαίνεις αλλά και να αισθάνεσαι το γεγονός ότι τα ζωντανά συστήματα έχουν μια σταθερά στην επέκταση-συσπείρωσή τους και στην αλληλεπίδραση των ενεργειακών πεδίων τους.

Είναι το να έρθεις σε επαφή με τον Άλλον με καθαρά μηνύματα που κατευθύνονται στο πώς είσαι και όχι στο πως σκέφτεσαι ότι είσαι ή στο πώς θα σου άρεσε να είσαι.

"Να κινείσαι μπροστά" είναι ανάπτυξη και εξέλιξη, προέρχεται από τις δύο προηγούμενες κινήσεις και τις περιέχει. Είναι το να φτάνεις σε ορίζοντες όλο και πιο πλατείς και υψηλούς και γι' αυτό να ζεις στο εδώ και τώρα πιο λειτουργικά και πιο βαθιά, αφήνοντας το μέλλον να γεννιέται από τη συνεχή ροή του παρόντος.

 

Genovino Ferri - Giuseppe Cimini: ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ  Η Ραϊχική Ανάλυση  Η Ψυχανάλυση στο Σώμα και το Σώμα στην Ψυχανάλυση.  Κέντρο "Βίλχελμ Ράιχ",  Εκδόσεις Εύμαρος  Αθήνα 2015 σελ.247 - 249.